wtorek, 16 maja 2017
Co zjeść na Malcie?
Jedzenie na Malcie jest bardzo zróżnicowane. Na tej niewielkiej wyspie spotykają się ludzie wielu różnych narodowości i kultur, co jest zdecydowanie widoczne w menu maltańskich restauracji. Najpopularniejsza i najbardziej dostępna jest kuchnia angielska, ponieważ wyspa do 1964 roku była kolonią brytyjską. Tylko pierwszego dnia w restauracji hotelowej zdecydowałam się zjeść tzw. english breakfast, które nie przypadło mi do gustu, jednak nic straconego bo maltańska gastronomia ma dużo do zaoferowania. Specjałem tej kuchni jest przede wszystkim fenek, czyli mięso z królika, które najczęściej podawane jest w sosie winnym, a także aljotta- delikatna zupa rybna, oraz ftira maltija, czyli tradycyjny chleb (ten na zdjęciu poniżej podawany z pastą z tuńczyka, w towarzystwie sałatki i frytek, polecam ten z restauracji Caffe Cordina w stolicy Malty).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Zgłodniałam :) Pozdrawiam. Jestem tutaj.
OdpowiedzUsuńmm, jak smacznie! :)
OdpowiedzUsuńOh wow, all of that food looks amazing! Yum!
OdpowiedzUsuńthe-creationofbeauty.blogspot.com
wszystko wygląda tak apetycznie aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńjeju robisz mi apetyt :)
OdpowiedzUsuń_______________
PorcelainDesire ♥
Super! Do jakiego miasta?
OdpowiedzUsuńSuper fajnie, ale dla mnie osobiście przydałoby się więcej zdjęć Ciebie na tej Malcie w jakiś fajnych malowniczych miejscach :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńHej! Tego typu zdjęcia będą w następnym wpisie z Malty :) Miłego dnia!
UsuńAle włosy
OdpowiedzUsuńmniaaaam, aż zrobiłam się głodna! :D
OdpowiedzUsuń